BRANDVEILIGE ACCU OPSLAG

BRANDVEILIGE ACCU OPSLAG

Sla lithium accu’s veilig op in onze gecertificeerde brandveiligheidskast met automatisch blussysteem. De Lithium-Ion kluis is speciaal ontwikkeld om brand en ontploffingen die binnen of buiten de kast plaatsvinden tegen te houden. Daardoor zijn ze onder meer de ideale oplossing voor de opslag van fietsaccu’s of (tuin)gereedschapsaccu’s.

Het gebruik van deze lithiumbatterijen is niet zonder risico’s

Steeds vaker verschijnen er berichten in de media dat er brand en schade is ontstaan bij het opladen van deze risicovolle (fiets)accu’s. Bewaar deze accu’s daarom veilig in een brandwerende accukast en voorkom daarmee schade aan uw winkel of bedrijfspand. Wat maakt de lithium kast uniek? Lokaal blussen en na interne brand eenvoudig herstelbaar. Modulair, naar behoefte op te schalen en koppelbaar met andere kasten. Weinig onderhoud, pas na een periode van 5 jaar dient de cilinder opnieuw gevuld te worden. Hittemelder in combinatie met doormelding naar meldkamer mogelijk. Maatwerk interieur mogelijk

Brandwerende (fiets)accu oplaadkast

De Lithium brandwerende accukast biedt dankzij een automatisch blussysteem en Europese LFS30P norm (30 minuten brandwerend) de oplossing tegen accubranden. In deze kasten kunt u de (fiets)accu’s veilig opslaan en tegelijkertijd opladen. Mocht het gebeuren dat een van de accu’s onverhoopt vlam dreigt te vatten, dan zorgt het Berki-cold blussysteem ervoor dat de accu direct geblust wordt.

Hoe het blussen van de lithium accu’s werkt?

Onder elke legbord is in zigzag-vorm de sensor-blusslang verwerkt. Zodra een accu oververhit raakt, zal die ene accu gekoeld worden met een schuimlaag van Berki-cold. (Blusschuim gecertificeerd conform EN 1568, blustoestel gecertificeerd conform EN 3-7). Het schuim zorgt voor een langdurige afkoeling, waarna de accu niet verder ontbrandt. Wanneer het blussysteem is geactiveerd, dan is het systeem heel eenvoudig en snel te herstellen door onze technische medewerkers.

Waarom zijn lithium accu’s gevaarlijk?t

Elektrische fietsen, smartphones, laptops, tuingereedschappen, al deze apparatuur zijn voorzien van lithium-ion accu’s. Deze accu’s hebben een extreem hoge energiedichtheid waardoor ze veel energie kunnen dragen en apparatuur lange tijd van energie kunnen voorzien. Echter door een beschadiging of productiefout kan er een kettingrectie, ook wel ‘thermal runaway’, ontstaan waarbij de batterij in brand vliegt en in het ergste geval zelfs kan exploderen. Een beschadiging binnen in de accu kan onstaan door de accu te laten vallen of deze ergens tegen aan te stoten. Aan de buitenzijde zal deze beschadiging niet te zien zijn. Opslag lithium accu's voor bedrijven Bedrijfspanden of woningen waar lithium accu’s liggen opgeslagen, lopen een verhoogd risico. Met name op het moment dat de lithium accu geladen wordt. Door een interne beschadiging kan er overbelading ontstaan. De accu raakt oververhit en kan zelfs vlam vatten met wellicht grote gevolgen.

Wetgeving opslag lithium batterijen

Met de toename van lithium accu’s is ook de vraag naar een veilige opslag en consequente richtlijnen gegroeid. Helaas is er nog geen EN-norm voor de opslag van lithium accu’s. Eind 2021 is de verwachting dat de norm PGS 37, die een aanvulling geeft op de Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen, gereed is. Er is al wel een handleiding beschikbaar gesteld door de Veiligheidsregio’s Haaglanden en Rotterdam Rijnmond en het LIOGS. Daarin wordt onder meer aanbevolen om de lithiumbatterijen op te slaan in een brandwerende veiligheidskast. Europees gecertificeerde lithium kluis Om de continuïteit van uw bedrijfsvoering te waarborgen, is het belangrijk dat u de accu’s ook beschermt tegen diefstal. De Lithium kast biedt daarom dankzij een dubbelwandige constructie ook nog eens bescherming tegen inbraak en een brand die buiten de kluis ontstaat. De kluis is Europees gecertificeerd volgens LFS30P en daarmee 30 minuten brandwerend. - Europees gecertificeerd door ECB-S klasse S2 volgens EN 14450 tegen inbraak - Europees gecertificeerd door ECB-S klasse LFS30P volgens EN 15659 tegen brand Ook een zwaardere brandwerende kluis (LFS60P) behoort tot de mogelijkheden.

Automatische uitgifte van accu’s met elektronisch slot

De meeste lithium kasten en containers worden voorzien van een degelijk cilinderslot. Ook zijn er systemen die in geval van brand de deuren automatisch sluiten. Dit betekent dus dat de kasten normaal gezien open zouden staan en er geen controle is op toegang en overdracht van dure accu’s. Wilt u de toegang tot de kostbare accu’s beter beheren? Dan bieden we daar verschillende mogelijkheden voor. Een eerste stap is om de kluizen te voorzien van een elektronisch slot met een audit mogelijkheid, zodat altijd teruggekeken kan worden met welke code de kluis voor het laatst geopend is. Maar er is meer mogelijk. Slot openen met smartphone Wilt u een uitgebreider beheerssysteem? Dit kan met diverse slotsystemen. Zo kan een gebruiker eenvoudig een smartphone bij de kluis houden en via onze cloudoplossing worden de autorisaties gecontroleerd en gaat de kluis open. Uiteraard zijn alle slotoplossingen voorzien van een noodsleutel, zodat bij stroomuitval de kluis toch geopend kan worden en de werkzaamheden niet onderbroken hoeven te worden.

 
Maatwerk lithium-ion kast

Ja ik heb interesse in brandveilig opslag lithium accu's


De lithium kasten kunnen wij geheel voor u op maat maken. Het interieur wordt daarbij aangepast op de toe te passen accu’s. De kasten zijn modulair en onderling koppelbaar met andere kasten. Zo kunt u naar behoefte capaciteit op locatie opbouwen of juist afbouwen. Bent u benieuwd naar alle mogelijkheden?